Vi er et team som består av teater- og realfagsentusiaster, fra fire vitensenter og ett teater. Vi ønsker å utforske krysningspunktene mellom vitenskap og teater, og hvordan de kan kombineres for å skape engasjeernede og inspirerende opplevelser.
SciStage (Science on Stage) er et samarbeidsprosjekt mellom estiske, svenske, islandske og norske partnere som får forskningsformidling og engasjement til å møte utdanning og scenekunst. Målet med prosjektet er å beskrive, berike og utvikle vitenshow-formatet.
Sammen har vi utarbeidet en ny og spennende måte å formidle vitenskapelige tema på, ved hjelp av drama og teater, som vi kaller for SciWalk. SciWalk er et nytt format som integrerer scenekunst, forskning, eksperimenter, historiefortelling og fysisk aktivitet. Det er en lydreise som gjør at vi kan lære om et vitenskapelig tema fra forskjellige perspektiver via historiefortelling og utføre små eksperimenter mens vi har det gøy.
Prosjektet er støttet av Nordplus Horizontal-programmet.
AHHAA er det største og mest underholdende vitensenteret i Baltikum. Målet er å forme et kunnskapsbasert tankesett ved å fokusere på gleden ved å oppdage noe nytt! AHHAA har inspirerende utstillinger, populære tema-arrangementer og attraktive programmer på estisk, russisk, engelsk og latvisk. I tillegg til å teste ut forskjellige utprøvbare utstillinger, kan besøkende på AHHAA bli med på workshops, ta en tur i planetariet og se flere vitenshow. AHHAA tar imot besøkende i alle alder og tilbyr en fantastisk mulighet til å tilbringe en hel dag fylt av forskning og moro.
Navet er et vitensenter i Borås, Sverige. Det er en plass fylt av eksperimenter, opplevelser og utfordringer i et spennende miljø. Navet er et forskningsssenter som får det til å gnistre i nysgjerrighten og gir folk en mulighet til å oppdage hvordan forskjellige ting henger sammen. Senterets mål er å vekke kreativitet og oppdagerglede hos publikum, om for eksempel menneskekroppen, vann, lys, universet og bærekraft.
Navet har fått toppscore på kvalitet i rangeringer av alle svenske forskningssentre i den årlige vurderingen som gjørs av den svenske skolestyret.
VilVite vitensenter i Bergen er et middels stort moderne vitensenter i Norges nest største by, Bergen. VilVite har mer enn 80 interaktive installasjoner i en permanent utstilling, og et område som tilpasses besøkende utstillinger. VilVites utstilling er den største interaktive utstillingen i et nettverk av 10 vitensentere i Norge.
Vitensenteret tilbyr en rekke undervisningsprogrammer på alle nivåer fra barnehage til vidergående skole, for besøkende – spesielt i deres egen «Skaperhage».
Vísindasmiðjan eller UniSci er et lite utdanningssenter i Reykjavik, som drives av University of Iceland. UniSci driver prosjektet Knowledge Train (Háskólalestin), som reiser rundt over hele Island med forskningsformiding og arrangementer. Senteres mål er å vekke interesse hos unge mennesker til å engasjere seg i forskning på en livlig og interaktiv måte.
På UniSci har vi et stort utvalg verktøy som publikum kan bruke til å utforske vitenskapens vidundere. Senteret har vært svært populært siden det åpnet i 2012, og har vært fullbooket nesten hver dag helt siden den gang.
Must Kast er et lokalt prosjektbasert eksperimentelt teater i Tartu, Estland. Teatret er kjent for å holde forstillinger for forskjellige aldersgrupper med forskjellig sosial bakgrunn. I tillegg til de faste forestillingene organiserer teatret samtaler moderert av spesialister (f.eks. psykiatere, sosialabeidere, osv.) etter forstillingene, slik at alle kan diskutere opplevelsene og inntrykkene.
Must Kast-teatret prøver også å identifisere og løse forskjellige problemer gjennom forstillingene sine, og ønsker å bidra til utvikling av åpen kommunikasjon og å styrke forståelse på tvers av generasjoner.
Det kan være utfordrende å sette
opp et vitenshow hvis du aldri har
gjort det før, eller ikke har kunnskap om hvordan det
gjøres. Men det trenger du ikke å bekymre deg for. Vi har laget denne siden for
å gi deg alle tipsene du trenger for å få det til å bli både gøy og
meningsfylt.
Last ned retningslinjene for hvordan du planlegger og setter opp ditt eget vitenshow.