Om SciStage -projektet

SciStage (Science on Stage) är ett samarbetsprojekt mellan estniska, svenska, isländska och norska partners som brinner för vetenskaplig kommunikation och engagemang, utbildning och scenkonst. Syftet med projektet var att utforska sambandet mellan vetenskap och teater för att bättre beskriva, utmana och utveckla formatet för en vetenskapsteaterföreställning.

Tillsammans kom vi fram till ett nytt och spännande sätt att kommunicera med hjälp av drama och teater, något som kallas SciWalk. SciWalk är ett nytt format som integrerar scenkonst, vetenskap, experiment, berättande och fysisk rörelse. Det är en ljudresa som innehåller lärande inom naturvetenskap ur olika perspektiv genom främst berättande och experiment.

Projektet finansierades av Nordplus Horizontal program.

SCIENCE CENTRE AHHAA

AHHAA är det största och mest underhållande science centret i Baltikum. Målet för verksamheten är att forma ett kunskapsbaserat tänkesätt genom att fokusera på glädjen att upptäcka något nytt! AHHAA har inspirerande utställningar, populära temahändelser och attraktiva program på estniska, ryska, engelska och lettiska. Förutom att testa olika interaktiva utställningar kan besökare på AHHAA vara med om workshops, ta en rundtur i planetariet och se flera vetenskapsshower. AHHAA välkomnar besökare i alla åldrar och erbjuder en underbar möjlighet att spendera en hel dag fylld med roliga och utmanande upplevelser.

SCIENCE CENTRE NAVET

Navet är ett science center i Borås, Sverige. En plats fylld med experiment, upplevelser och utmaningar i en spännande miljö. Navets innehåll väcker liv i besökarens nyfikenhet och erbjuder möjligheter att upptäcka hur saker och ting faktiskt fungerar och
hänger ihop. Navet har som mål att väcka kreativitet och
upptäckarglädje inom en mängd områden, till exempel människokroppen, vatten, ljus, astronomi och hållbar utveckling.

Navet har fått toppbetyg i kvalitetsrankning av svenska science center i bedömningar utförda av Skolverket i Sverige.

SCIENCE CENTRE VILVITE

VilVite Science Center i Bergen är ett medelstort, modernt science center beläget i Norges näst största stad, Bergen. VilVite har mer än 80 interaktiva installationer i sin permanenta utställning och ett område som är anpassat för besökande utställningar. VilVites utställningar är mest omfattande av de 10 science center som finns i Norge.

Vil Vite erbjuder ett stort antal undervisningsprogram på alla nivåer för besökare från förskola till gymnasium.

VÍSINDASMIÐJAN (UniSci)

Vísindasmiðjan eller UniSci är ett litet utbildningscenter i Reykjavik, som drivs av Islands universitet. UniSci driver projektet Kunskapståget (Háskólalestin), som reser runt Island med för att sprida vetenskapliga aktiviteter och evenemang. Syftet med centret är att väcka ungdomars intresse för att engagera sig inom naturvetenskap på ett livligt och interaktivt sätt.

På UniSci har vi ett stort urval verktyg som allmänheten kan använda för att utforska och lära. Centret har varit mycket populärt sedan det öppnade 2012 och har varit fullbokat nästan varje dag sedan dess.

THEATRE MUST KAST

Must Kast är en lokal, projektbaserad experimentell teater i Tartu, Estland. Teatern är känd för att hålla framgångsrika föreställningar för olika åldersgrupper med olika social bakgrund. Förutom de vanliga föreställningarna organiserar teatern även konversationer som modereras av specialister (t.ex. psykiatriker, socialarbetare, etc.) efter föreställningarna. I dessa konversationer kan alla deltagare diskutera upplevelser och intryck från föreställningarna. 

Must Kast -teatern försöker identifiera och lösa olika problem genom sina föreställningar och vill bidra till utvecklingen av öppen kommunikation och stärkt förståelse över generationsgränserna.